A tots els grups de foc de Catalunya (balls de diables, bèsties de foc i colles de foc)
Benvolguts, benvolgudes:
Només quatre ratlles abans d'aquest dissabte a Berga, on compto que potser ens podrem veure amb molts de vosaltres. De fet, sí que voldria abans de la trobada fer-vos arribar la síntesi de la feina feta els darrers mesos des del Departament de Cultura i Mitjans de comunicació, bé sigui amb la Federació de colles de diables i dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, bé sigui amb representants polítics de diputacions i ajuntaments.
El cas és que compartim el temor pels efectes restrictius que pugui suposar l'aplicació d'aquesta norma(Directiva 2007/23/CE del Parlament europeu sobre la posada al mercat d'articles pirotècnics) sobre el conjunt de revetlles, correfocs, diables infantils, balls de diables parlats... tal i com ja recull el Manifest que heu impulsat arreu dels Països Catalans. I per això, també estem treballant amb rigor i el màxim consens per tal de minimitzar-ne els seus efectes.
La Directiva és concebuda des de la lògica de la seguretat industrial i, doncs, no té en compte la diversitat cultural d'Europa. Adreçada a la fabricació de material pirotècnic, el seu emmagatzematge i el seu ús professional, acaba per afectar totalment el seu ús recreatiu. Així, a partir d'una nova catalogació dels articles pirotècnics, la Directiva introdueix limitacions molt severes en les distàncies de seguretat o en l'edat dels usuaris. A tall d'exemple, l'edat mínima per usar artificis pirotècnics passa dels vuit als dotze anys. Només aquest fet ja es veu que podria ser molt negatiu sobre els grups de foc infantils, o sobre tota la canalla en festes com ara la nit Sant Joan. Preocupació, doncs, i molta. I tanmateix, aquesta preocupació que compartim des dels ajuntaments fins al propi Departament de Cultura i Mitjans de comunicació, també l'hem de canalitzar amb intel·ligència.
Recordem, doncs, que una directiva europea és una legislació comú a tots els estat de la Unió, però que aquests poden desenvolupar després atenent les seves particularitats. La Directiva sobre pirotècnia de 2007 estableix un termini de tres anys per a la seva transposició. Això vol dir que abans del proper 4 de gener de 2010 els Estats membres hauran d'adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment. En aquest sentit, és fonamental que el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio -que és qui en té les competències!- reculli les aportacions que des de finals de 2007 hem estat elaborant conjuntament amb les Federacions d'entitats de foc i les associacions municipalistes (ACM i FMC) de Catalunya. I que tingui l'encert de traslladar-les al sí de la Comissió europea que ja n'està fent el seguiment.
Així, atès que la Directiva ja preveu excepcionar determinades festivitats o les edats de manipulació dels articles pirotècnics mitjançant la formació, hem proposat (resolució de 30 de gener de la Comissió Mixta de Cultura del Dep de Cultura i el municipalisme de Catalunya) que almenys, la transposició incorpori aquests aspectes:
- Que, en base a l'apartat 8è de la part expositiva de la Directiva, les Comunitats Autònomes puguem establir quines són les festes i activitats que han de ser considerades "festivitats religioses, culturals i tradicionals" pròpies, així com els artificis de pirotècnia que, per estar fabricats especialment per aquests usos, no queden subjectes a les disposicions de la Directiva.
- Que des de les Comunitats Autònomes puguem excepcionar i regular aquelles festes d'especial rellevància que no es poden incloure en l'excepció proposada al punt anterior, com ara les revetlles de Sant Joan, en què la població en general manipula pirotècnia.
- Que les Comunitats Autònomes puguem establir un pla formatiu per tal de poder manipular els productes a una edat inferior a l'establerta per la Directiva, en base a l'article 7.2 d'aquesta que preveu que els Estats membres podran reduir l'edat mínima d'ús dels productes pirotècnics per a les persones que segueixin una formació. En aquest sentit, ja vam iniciar contactes per tal de dissenyar una proposta formativa adreçada als menors de 16 anys amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i amb l'Agrupació del Bestiari Festiu.
Com podreu veure, hem estat treballant per la via legal d'acord amb l'associacionisme i els nostres municipis, i en aquesta recta final esperem poder comptar amb la complicitat de tothom a l'hora d'aprovar les propostes que estem plantejant. I tanmateix, també us vull fer avinent que és un camí llarg (no tot s'acaba el 4 de gener!) i que potser els resultats no seran tan satisfactoris com ara mateix ens agradaria. No obstant això, utilitzarem tots els recursos i totes les vies que estan al nostre abast per assolir amb èxit el nostre objectiu: preservar un patrimoni festiu que és expressió cultural d'un poble, les seves arrels i la seva projecció de futur.
Per tot plegat, voldria acabar aquest correu agraint-vos la vostra empenta i complicitat, amb el convenciment que és entre tots qui fem la Cultura d'aquest país, i doncs que és entre tots que la defensem.
Moltes gràcies!
Ramon Fontdevila i Subirana
Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Generalitat de Catalunya
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada